Kulturní centrum přehlíží své okolí obrovským ok(n)em a je první vlaštovkou nové obytné čtvrti

Kulturní centrum přehlíží své okolí obrovským ok(n)em a je první vlaštovkou nové obytné čtvrti

Poptávka po kvalitním bydlení ve velkých městech roste a to nejen u nás, ale i po celém světě. Pro nové rezidenční projekty se hledají nová místa – nejčastěji taková, která původně sloužila průmyslové výrobě, časem ale svůj účel plnit přestala. Přesně tato místa nabízejí zajímavé příležitosti pro bydlení budoucnosti.

Nejinak je tomu i v Jižní Koreji. V přímořském městě Gajwa-dong v oblasti dříve plné výrobních areálů chce investor vystavět novou rezidenční čtvrť. Aby ke svému plánu získal podporu místních obyvatel i potenciálních kupců, na samém okraji pozemku zadal architektům ze studia GAON navrhnout zajímavou veřejnou budovu, která by sem lidi přilákala.

Kulturní centrum přehlíží své okolí obrovským ok(n)em a je první vlaštovkou nové obytné čtvrti

Architekti navrhli kulturní centrum, které tvarem i materiálem odkazuje na průmyslovou minulost lokality. Je to dlouhá plochá budova, na jejíž fasádě byl ponechán materiál nosné konstrukce – beton se vzorkem dřevěného bednění. I interiéry jsou obloženy cementovými bloky, celá budova je tak provedena v odstínech šedé a barvu jí dodává pouze designové vnitřní schodiště natřené rudou barvou.

Kulturní centrum přehlíží své okolí obrovským ok(n)em a je první vlaštovkou nové obytné čtvrti

Zadní strana budovy otočená na sousedící pozemky je tvořena plnou stěnou, opačná strana vedoucí směrem do budoucí obytné čtvrti je z větší části naopak prosklená.

Podlaha 3. patra je odskákaná v několika úrovních jako schody. Tento stupňovitý prostor, který bude využit jako auditorium pro přednášky, je zakončen obrovským skleněným oknem působícím jako oko, které se pomocí zvláštního mechanismu dá vyklopit a propojí tak prostor s venkovní terasou.

Foto: studio-gaon.com.

Barbora Frumarová

DISKUZE