Experiment, který vyšel. Luxusní venkovské sídlo použilo stejnou technologii jako přístřešky v zoo

Foto: Bedandbreakfast.nl

Přestože současná architektura nahrává minimalismu, čistým liniím a tunám betonu, na předměstí holandského města Berlicum se podařilo vytvořit fascinující spojení venkovské architektury a moderních technologií. Vydejte se s námi na prohlídku!

Půdorys písmene H nabízí soukromí i výhledy do krajiny

Rodinný dům je postaven do písmene H, což zajišťuje především dostatek přirozeného denního světla do všech místností. Zároveň dává vzniknout dvěma vnitřním atriovým dvorkům, které jsou ze tří stran kryté před okolním světem a nepřízní počasí.

Pravé křídlo zahrnuje garáž, technickou místnost a další neobytné prostory. Na konci tmavé dřevěné budovy nalezneme prosklenou zimní zahradu, která ve dne i v noci kontrastuje se zbytkem křídla.

Levé křídlo je tvořeno převážně prosklenými stěnami a skrývá v sobě obývací prostor, kuchyň s jídelnou a ložnice všech členů rodiny. Prostor je velkorysý jak do plochy, tak do výšky. Například nad kuchyní nalezneme patrovou vestavbu s pracovnou, která umožňuje výhled jak do okolní krajiny, tak na obývací pokoj.

Obě křídla jsou spojena koridorem, který je z obou stran otevřený do zahrady díky velkoformátovým proskleným stěnám. Nalezneme zde také hlavní vchod do domu a průchod na druhou stranu pozemku.

Díky netradičnímu půdorysu je možné udržet potřebné soukromí i přes použití velkých oken. Ta vedou většinou do vnitrobloku, kde jsou chráněna před nežádoucími zraky kolemjdoucích. Dokonalé soukromí potom zajišťuje mohutný živý plot, který v dálce lemuje parcelu z uliční strany.

Experiment s doškovou střechou, který vyšel

V současné architektuře se s použitím doškové střechy nesetkáváme příliš často. Tento tradiční materiál se používá většinou na historizující budovy, rekonstruované domky ve skanzenech nebo drobné přístřešky v zoologických zahradách. O to větší dojem na vás udělá pompézní došková střecha, která pokrývá obě křídla domu v Berlicum.

Kvalitně zpracovaná střecha navazuje na místní tradice a rozbíjí ostré hrany moderní budovy. Aby se její efekt ještě více umocnil, v zadní části levého křídla nalezneme prosklenou zimní zahradu, která opticky jakoby vystupuje z pod doškové střechy.

Uvnitř skleníku nalezneme posezení a při teplém večerním osvětlení působí tato část domu velmi útulně. Průhledné stěny navíc pouštějí světlo ven, kde se odráží v rozlehlých vodních plochách. Ty jsou vytvořeny uměle a připomínají místní plavební kanály, které jsou pro Holandsko typické.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.