Inspirace

Nedostatečný spánek je novodobou civilizační hrozbou. Zdravý spánek je přitom základem zdraví!

Máte problémy s usínáním? Pravidelně bdíte až do brzkých ranních hodin a ne a ne usnout? Právě pro vás jsme sepsali několik jednoduchých tipů, které vám s kvalitním spánkem mohou významně pomoci. Vždyť přece kvalitní spánek je základním kamenem pevného zdraví.

Vyvarujte se alkoholu, kofeinu a nikotinu

Po vydařeném večírku se vám možná dobře usíná, ale po několika hodinách alkohol působí jako stimulant a snižuje kvalitu spánku. Kofein dělá to samé, také snižuje kvalitu spánku, a hlavně vás stimuluje.

Ideálně čtyři až šest hodin před spaním se kofeinu vyhýbejte. Najdete ho v oblíbené čokoládě, v Coca-Cole a i v některých lécích proti bolesti. Kuřáci by se měli vyhýbat před spaním tabákovým výrobkům.

Foto: Unsplash.com

Udělejte ze své ložnice prostředí navozující spánek

Dejte z ložnice pryč veškerou elektroniku, vyvětrejte si a zhasněte. Temné, chladné prostředí podporuje zdravý spánek a uvidíte, že se vám hned bude lépe usínat.

Pokud vás v noci pravidelně navštěvuje váš domácí mazlíček, zvažte si, jestli mu nadále dovolíte vstup do vaší ložnice. Pokud vám jde do postele z ulice mnoho světla, pořiďte si silnější závěsy, anebo alespoň masku na oči. Ve tmě naše tělo začne tvořit melatonin, což je hormon, který podporuje nejen usínání, ale hlavně také regeneraci buněk.

Foto: Unsplash.com

Večeřte několik hodin před spaním

Dejte si večeři několik hodin před spaním a vyhýbejte se potravinám, které vám způsobují zažívací problémy. Rozhodně před spaním nejezte tučná jídla a mléčné výrobky.

Cvičte brzy

Cvičení nám pomáhá rychleji usnout, ale pouze pokud cvičíme několik hodin před spaním, ideálně 6 až 7. Tělo při cvičení totiž vylučuje stresový hormon kortizol, který je spojen se zvýšenou bdělostí. Z toho důvodu není vhodné jít spát krátce po cvičení. Dost možná to ani moc dobře nepůjde.

Uklidňující rutina před spaním

Hodinu před spaním se vyhněte stresujícím, stimulujícím činnostem a už jen odpočívejte. Ideální je četba knihy či poslech realaxační hudby.

Foto: Unsplash.com

Odpolední šlofíčky

Pokud i vy patříte mezi odpolední šlofíčkáře, není divu, že pak večer nemůžete usnout. Zkraťte své odpolední zdřímnutí na kratší dobu, anebo nechoďte během dne spát vůbec. Uvidíte, že se vám večer bude lépe usínat.

Nastavte svému spánku pravidelnost

Vytvořte si rutinu, usínejte a vstávejte ve stejný čas, a to i o víkendech. Mějte na paměti, že víkendové dospávání vám nenahradí nedostatek spánku během týdne. Tělo si časem zvykne a bude se samo budit ve stejný čas i bez nastaveného budíku.

Foto: Pixabay.com

Dejte nám vědět do komentářů, jestli máte nějakou svou večerní rutinu a případně jakou. Vyzkoušíte nějaké naše triky na kvalitnější spánek?

Aktualizace: 17.1.2021 21:11

Michaela Lukešová

Sdílet
Autor
Michaela Lukešová

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024