Novým trendem je vaření v myčce

Ruku na srdce. Vaření v myčce pravděpodobně mnoho z nás nikdy nenapadlo. Poslední dobou se ale internetem šíří návody i videa, jak využít tento spotřebič i ke kulinářským účelům.

Bláznivý nápad s logikou

Než si začnete klepat na čelo, zkuste se zamyslet. Mycí programy myček jsou nastaveny na různé druhy teplot. Na přípravu potravin nám stačí 75 stupňů, což mnoho těchto spotřebičů hravě zvládá. Navíc může jít i o značnou úsporu energie. Umýt nádobí v myčce musíte stejně a rovnou si u toho něco uvařit, v podstatě za nulové náklady oproti varným deskám, nezní úplně špatně. Pokud nejste úplně pedant na standardní přístup k vaření, může být tento postup zajímavou alternativou.

Vaření v myčce je velmi jednoduché

V podstatě jediné co potřebujeme je nádoba, která se dá hermeticky uzavřít. Úplně stačí potravinová krabička s gumovým těsněním na víku a se zacvakávacím zámkem po stranách. Nicméně se dá ale použít jakákoliv nádoba, do která se nedostane voda. Pak už jen stačí do těchto krabiček naskládat potraviny které chceme uvařit, uložit do myčky a spustit příslušný mycí program.

Foto: Shutterstock

Pár rad pro vás

Protože nás tento nápad zaujal, vyzkoušeli jsme ho přímo v akci. Podle italské kuchařky Lisy Casali, která vydala o vaření v myčce celou knihu s názvem Cucinare in lavastoviglie (Vaříme v myčce), lze v myčce připravit v podstatě jakékoliv jídlo. Samozřejmě ale nečekejte, že s touto kuchyní vyhrajete mischelinskou hvězdu. Jedná se vždy o recepty s banální přípravou. Nicméně ale i to často stačí k uspokojení hladového žaludku. Navíc výsledný tovar je k nerozeznání od běžného vaření v hrnci, nebo páře. Jak už bude pokrm chutný záleží jen na vás.

Nejlépe se vaří měkčí potraviny. U nic je jistota, že po doběhnutí mycího programu budou skutečně hotové. Doporučujeme tedy klasickou zeleninu, z masa spíše ryby, vepřové a kuřecí maso. Na hovězí si netroufáme, často totiž potřebuje delší čas k vaření.

My jsme zkoušeli uvařit lososa s bramborami. Obě suroviny jsme dali do odlišných nádob, uzavřeli a pro jistotu obalili v potravinové folii. Rybí maso jsme pokapali citronem a připravili k němu jemnou sýrovou omáčku s rozmarýnem a tymiánem. Brambory jsme zalili vodou se solí. Mycí program byl nastaven na 75 stupňů a 70 minut délky mycího programu a výsledek byl skvělý.

Fantazii se meze nekladou, proto necháme už na vás ostatní experimentování. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ecocucina, Myrecipes, Foodandwine