Paštika ani tuňák do lednice rozhodně nepatří. Stejně tak hořčice či kečup. Udělejte si ve své lednici pořádek jednou provždy

Foto: Depositphotos.com

Stává se vám, že otevřete lednici a vykoukne na vás nekonečný chaos? Každou chvíli vyhazujete prošlé potraviny, které jste měli zahrabané kdesi v rohu? A co zkažené ovoce a zelenina? Jak je možné, že nevydrží ani dva dny? Možná je to tím, že tam nemají co dělat. Udržujte v lednici pořádek a tyto situace už nenastanou.

Díky správnému uspořádání, vydrží potraviny v ledničce mnohem déle a navíc čerstvé. Různé druhy potřebují různé teploty. Některé tam dokonce vůbec nepatří, i když jste přesvědčeni o opaku.

Přestaňte chladničku přeplňovat, aby v ní mohl volně cirkulovat vzduch a nenechávejte dvířka dlouho otevřená a nezírejte do jejích útrob zbytečně dlouho. Otevírat rychle a pouze na chvíli, to je to, oč tu běží.

Zdroj: Pexelx.com

Víte, co do lednice nikdy nepatří?

V první řadě byste měli vědět, jaké potraviny do lednice vůbec nepatří a s největší pravděpodobností je tam dáváte.

Nejsou to jen brambory, cibule či česnek, ale také rajčata, paprika, ananas, mango, banány, citrony nebo meloun. Toto ovoce nesnese teplotu pod deset stupňů, pak ztrácí svou chuť.

Rozhodně tam neskladujte ani kávu, která je velmi náchylná na vlhkost a jakmile nějakou nabere, můžete jí vyhodit.

Foto: PExels.com

Do lednice neukládejte ani zavřené paštiky, tuňáka v plechovce, jiné konzervované rybičky, kečup, hořčici nebo hrášek v plechovce. Ani zázvor v lednici nemá své místo nebo pečivo, které tam rychle tvrdne a ztrácí svou chuť.

Uspořádejte lednici zásuvku po zásuvce

Lednička se vám hezky vyprázdnila, tak proč jí pořádně nenaplnit, říkáte si. Ale pozor. Vzduch v ní má cirkulovat, takže jí nepřeplňujte.

Foto: Depositphotos.com

Spodní část

Úplně dole v ledničce je nejnižší teplota. S každou poličkou se zvyšuje o cca 1 °C. Ve dveřích dokáže vystoupat až na 11 °C. Ve spodní části bývají většinu šuplíky a dává se do nich neumytá zelenina a ovoce. Jde o ledový salát, květák, brokolici a další listovou a košťálovou zeleninu. Přidejte ředkvičky a klíčky. Z ovoce do lednice patří meruňky, zralé broskve, jablka, hrušky, bobulovité ovoce a hroznové víno.

Dolní police

Nad šuplíky je polička, kam patří syrové maso, drůbež a ryby, ideálně umístěné v uzavřených nádobách nebo přikryté celofánem. Hned nad maso umístěte upravené masné výrobky (šunka, salám, klobásky, párky).

Prostřední část lednice

Do prostředního regálu umístěte otevřené paštiky, uvařené maso, máslo, plátkové a tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko. Pokud máte polic více, oddělte od sebe mastné a mléčné výrobky. Když ne, umístěte je do nějakých nádob. Patří sem také vajíčka, i když je většina z nás dává do dveří lednice. Potřebují ovšem stálou teplotu a tu ve dveřích nelze zajistit.

Foto: Depositphotos.com

Vrchní police

Vrchní část (7 – 8 °C) je určená především pro hotové pokrmy, které ale nesmí být teplé. Nechte je nejdříve vychladnout a až pak uložte do lednice. Mimo hotových jídel patří do vrchního regálu také chlebíčky, dorty, pudinky. Je to jídlo určené k rychlé spotřebě, a ne na týdenní pobyt.

Dveře u chladničky

I ve dveřích začneme odspodu. Úplně dolu umístěte mléko, džusy, minerálky, pivo či bílé zavřené víno. Červené víno do lednice nepatří vůbec a otevřené bílé se má pokládat na ležato do speciálního držáku. Ovšem ne každý jej v lednici má. O patro výš umístěte otevřené konzervy, marmelády, máslo a někdo v této části skladuje i léky a baterie.

Úplně nahoře bývá v lednici místo na vajíčka a většina lidí držáky také využívá. Pokud i vy, dávejte je špičkou dolů a bez papírového obalu.

Mraznička

Ani v mrazničce nesmí být zbytečně moc věcí, protože jinak v ní neproudí vzduch tak, jak má. Všechny potraviny potřebují kvalitní obal. Maso naporcujte na menší kousky, zabalte a popište. Nezapomeňte na datumy a nejnovější kousky dávejte dozadu, abyste zpracovali ty starší.

Samotné zmrazování má být rychlé a rozmrazování pomalé. Zapomeňte na horkou vodu a rozhodně nikdy nezamrazujte něco, co jste už jednou rozmrazili, maximálně zmrzlinu. Pokud vaše chladnička nemá samoodmrazovací systém, jednou za čas ji odmrazte.

Pár tipů na závěr

  • » Léky v ledničce vyžadují speciální teplotu uvedenou na jejich obalu.
  • » Teplotu kontrolujte pomocí teploměru. Hodí se to hlavně ve chvíli, kdy vypadne proud. Pár hodin bez elektřiny nic neznamená. Lednice si po nějakou dobu zvládne udržet teplotu sama, jen je důležité do ní stále nechodit a neotvírat jí.
  • » Čas od času vezměte octovou vodu a pořádně umyjte vnitřek.
  • » Na malý talířek dejte sáček jedlé sody a pravidelně vyměňujte. Tím odstraníte zápach z potravin, který doprovází různé potraviny.

Martina Mádlová