Připálená pánev bude díky jednoduchému zásahu jako nová

Připálit pánev při vaření není nijak složité. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí, kouř a zápach je na světě. Konkrétněji, spolu s námi v kuchyni. Jak ale následně odstranit připáleninu z pánve?

Pánev necháme nejdříve odmočit

Rozhodně nedoporučujeme rozpálenou pánev ihned ponořit do vody. Hrozí nejen poškození povrchu pánve, ale vzniklé horké páry vám mohou nepříjemně opařit ruce, v horším případě obličej.

Pánev nechte v klidu vychladnout. Následně jí ponořte do vody s trochou prostředku na nádobí a nechte spáleniny v klidu odmočit. To bude trvat asi 30 minut. Po půl hodině zkuste pomocí prostředku na nádobí a houbičky nečistoty opatrně odstranit. Můžeme si pomoci odmašťovačem na nádobí.

POZOR! Nikdy nepoužívejte drátěnku. Ta sice spáleninu vyčistí perfektně ale i s teflonem, případně poškrábe nerezový povrch pánve. V obou případech je to dříve či později pro pánev jednosměrný lístek do popelnice.

Silnou spáleninu povaříme

Pokud se připálenina stále drží na povrchu, je nutné přistoupit k více nekompromisním metodám. V tomto případě potrestáme zbylé spáleniny trestem uvaření v horké vodě.

Zní to sice mírně barbarsky, ale jde o velice účinnou metodu, která se používá už velmi dlouho. Jednoduše nalijte do velkého hrnce vodu. Do vody přidejte pár polévkových lžic pracího prášku (stačí cca 2-3, v závislosti na velikosti pánve a hrnce) a stejné množství odmašťovače. Vše dobře rozmíchejte a vložte do vody pánev.

Vodu přiveďte do varu a vařte pánev asi 15 minut. Horká voda funguje jako inhibitor čistících účinků použitých prostředků. Kousek po kousku se budou zbylé spáleniny odlupovat a na konci vaření nám zbyde krásně čistá pánev. Nemusíte se o svou pánev bát. Vše se odehrává v teplotě kolem 100 stupňů, což je hluboko pod maximem teplotní odolnosti pánve.

Foto: Shutterstock

Myslíme i na matku přírodu

Pokud je vám použití trochy té chemie proti srsti, máme pro vás alternativní řešení.

  • Pánvičku odmočte přes noc v octu. Ráno vše přečistěte houbičkou
  • Zkombinujte jedlou sodu a ocet (poměr 1:1), vzniklá pěna je výborný odstraňovač mastnoty. Použijte kartáček, nebo houbičku
  • Pasta z citronové šťávy a jedlé sody funguje stejně dobře (opět v poměru 1:1)

Foto: Shutterstock, zdroj: TasteofHome, GoodHouseKeeping