Struhadlo budete mít ostré do 5 minut. Místo brusky zvolte alobal

Pokud nemáte nabroušené struhadlo, jeho použití vás bude stát nervy. Je pravděpodobné, že místo nastrouhané mrkve si obrousíte prsty, a ze strouhané mrkve bude místo proužků stejné velikosti jen nesourodá drť. Staré a nefunkční struhadlo nemusíte ale hned vyhazovat. Zkuste ho nabrousit a uvidíte, že bude fungovat zase jako nové.

Broušení struhadla v praxi

Aby se vám zelenina dobře, snadno a rychle strouhala, struhadlo zkuste nabrousit. K broušení vám poslouží tenký kulatý pilník nebo ocílka. Oboje najdete v jakémkoliv obchodě s kuchyňskými potřebami nebo železářství. Následně tímto nářadím nabruste otvory struhadla, díky čemuž budete moct strouhat sýr, mrkev, okurku nebo jablko bez problémů.

Broušení struhadla alobalem

Pokud si nechcete domu pořizovat další nástroje, které k ničemu jinému nevyužijete, můžete zkusit nabrousit struhadlo i pomocí alobalu. Hliníkovou fólii má každý z nás doma a tento fígl vám nezabere více než pět minut vašeho času. Jak na to? Odtrhněte z role kousek alobalu a vytvořte z něj kuličku o velikosti vaší dlaně. Kuličkou následně přejíždějte po struhadle tak dlouho, dokud nebude struhadlo dostatečně ostré. Broušení alobalem budete ovšem muset provádět častěji, než kdybyste přizvali na pomoc pilník.

Foto: Shutterstock

Co dělat, aby se struhadlo neztupilo

Nabrousili jste struhadlo a chtěli byste, aby takto vydrželo co nejdéle? V tom případě je potřeba se o něj správně starat a vyvarovat se častým chybám, které k tupění struhadla přispívají. Struhadlo nemyjte v horké vodě a nečistěte ho drátěnkou, a to ani v situaci, že z něj potřebujete odstranit zaschlé zbytky potravin. V takovém případě ho prvně odmočte ve vodě a poté očistěte měkkou částí houbičky na nádobí. Struhadlo také nedávejte do myčky na nádobí, kde by se mohlo ztupit o další nádobí. Raději ho myjte ručně a nechte volně oschnout na dřezu.

Foto: Shutterstock, zdroj: sovkusom, Hobbyinstory