Citlivá renovace Eichlerovy vily zachovala původní ráz poválečného domu

Citlivá renovace Eichlerovy vily zachovala původní ráz poválečného domu
Zdroj: archello.com

Přízemní dům s prvky japonského minimalismu byl sice v dobrém technickém stavu, ale jeho vybavení odpovídalo stáří budovy. Podařená rekonstrukce tak měla za cíl zachovat výjimečný styl domu, ale učinit bydlení v něm komfortnější a odpovídající současným trendům.

Luxusní vila pro střední třídu

Po skončení 2. světové války se americký developer Joseph Eichler rozhodl umožnit kvalitní bydlení v moderních rodinných domech zástupcům střední třídy. Součástí jeho projektů byla rozsáhlá bytová výstavba v Kalifornii. Jedna z jeho přízemních vil v Burlingame se nedávno dočkala vydařené rekonstrukce.

Eichlerovi se ve svých projektech podařilo vytvořit nadčasové budovy, které sklízejí obdiv a jsou hojně vyhledávané k bydlení i více než půl století po jejich postavení. Minimalistický styl s japonskými prvky lákají všechny milovníky čistých linií. Zařízení interiéru je natolik jednoduché, že je možné ho snadno přizpůsobit vkusu majitelů- od japonských paravanů přes lesklé povrchy až po čistý skandinávský styl.

Severský styl se odrazil i na renovaci domu v Burlingame. Jeho prvky najdeme prakticky všude – geometrické vzory, tenké rovné linie, minimum nábytku a důraz na čistotu a přírodní barevné tóny.

Jednoduchý půdorys propojuje vnitřní a vnější prostor
Zdroj: archello.com

Se smyslem pro detail a geometrii

Při navrhování změn architekti nenechali nic náhodě. Dům sám o sobě skandinávský styl velmi dobře akceptuje. Prostory jsou velkorysé a přízemní půdorys je jednoduše řešený. Místnosti mají velká okna, která propojují vnitřní a vnější prostory.

Majitelé si přáli zachovat praktické stínící panely na oknech. Tyto typicky japonské záclony se podařilo zrenovovat a navíc přibyly v podlahách kolejnice pro jejich snadné a pohodlné posunování.

Aby celý interier působil uceleným dojmem, ve všech místnostech byla použitá neutrální šedá podlaha. Architekti šli však ještě dál a zvolili stejný povrch také v koupelně, a to na stěnách, podlaze i ve spodní části sprchového koutu. V tomto případě však bylo nutné použít hrubší texturu povrchu, aby za mokra neklouzal.

Byly zachovány původní japonské stínící panely
Zdroj: archello.com

Vše na přání majitelů

Architektonická kancelář po celou dobu projektování i samotného průběhu rekonstrukce dbala na úzkou spolupráci s majiteli domu. O konečné podobě stavebních prvků, použitých barev, ale rovněž detailů jako madla zásuvek, rozhodovali sami obyvatelé.

Dům nebyl před rekonstrukcí ve špatném technickém stavu. Stáří přes 70 let s sebou pochopitelně neslo absenci modernějších stavebních postupů, materiálů i technologií. Cílem přestavby tak bylo zejména učinit dům pohodlnější, komfortnější a odpovídající současnému vkusu majitelů. To se podařilo mimořádným způsobem.

Foto: Mariko Reed (Archello.com).

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE