Ložnice

Jak zařídit ložnici? Vyhněte se chybám, které ničí váš spánek

Ložnice je taková naše oáza klidu, v níž odpočívá naše tělo i naše mysl. Abychom však dosáhli dokonalého odpočinku, musí být příjemně zařízena. Bohužel málokdo si uvědomuje, že při zařizování ložnice se můžeme dopustit několika chyb, které nám výrazně ovlivní kvalitu i délku našeho spánku, při němž se nám odpočinku dostává.

Spánek je pro člověka velice důležitý. I když každý potřebuje spát jinak dlouhou dobu, spánek si denně odepřít opravdu nemůže nikdo. Abyste spánek opravdu měli dostatečně kvalitní, abyste spali bez přerušení, vyhněte se chybám při zařizování ložnice, jež vás o spánek obírají.

Skladiště místo ložnice

Mnozí lidé dělají tu chybu, že do ložnice dávají naprosto všechno, co jim přijde pod ruku. Mají tak hromadu věcí pod postelí, nad postelí, vedle postele či v rozích ložnice. Jenže místo, kde denně odpočíváme, by se nemělo zbytečně přeplňovat úložnými prostory nebo nejrůznějšími věcmi. Na to upozorňuje i staré čínské přísloví feng-šuej, které říká, že v přeplněné ložnici neproudí dostatek potřebné energie. A kde jinde nabrat energii, než právě v ložnici?

Spíte na špatné matraci

Mezi námi se bohužel najde jen hrstka lidí, která si uvědomuje, jak moc důležitá je kvalitní matrace. Pokud spíte na špatné, nekvalitní, příliš levné matraci, nemůžete se divit tomu, že jste se už dlouhé měsíce nevyspali. A když jste se nevyspali, pravděpodobně je vaše nálada na bodě mrazu a produktivita taky vázne.

Zakrýváte se špatnou přikrývkou

Myslíte si, že přikrývku můžete volit bez rozmyslu? Že můžete sáhnout prakticky po jakékoli přikrývce, která vám přijde pod ruku? Tak to opravdu není. Špatně zvolená přikrývka je jednou z mnoha chyb, kterých se dopouštíme při zařizování ložnice a která má dopad na náš špatný spánek.

V ideálním případě byste měli volit moderní přikrývky s dutým vláknem, které zajišťují optimální teplotu při spánku během noci.

Foto: Unsplash.com.

Aktualizace: 31.8.2020 6:29

Tereza Čierníková

Má práce je zároveň mým koníčkem. Psaní článků však není mým jediným hobby. Miluji také sport, čtení a turistiku, respektive cestování obecně. Ve volném čase se věnuji seberozvoji, jelikož vím, že pořád je co se učit.

Sdílet
Autor
Tereza Čierníková

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024