Paneláky ze 60. let měly být srovnány se zemí. Nápaditá renovace jim nakonec zajistila prestižní architektonické ocenění

Paneláky ze 60. let měly být srovnány se zemí. Nápaditá renovace jim nakonec zajistila prestižní architektonické ocenění

Panelové domy zrovna nepatří mezi díla, která by se pyšnila architektonickými cenami. Většinou se jedná spíše o ryze funkční stavby, jejichž jediným cílem byla vždy rychlá výstavba a velká kapacita k zajištění důstojného bydlení pro celé generace.

Projekt rekonstrukce komplexu tří panelových bytových domů s názvem Grand Parc Bordeaux ale vůbec nemusel vzniknout. Tyto domy byly původně plánované k demolici, nicméně shodou náhod k tomu nakonec nedošlo. Místo demolice přišla nápaditá rekonstrukce.

Renovace se dotkla 530 bytů. Kvalita bydlení v těchto panelových domech v srdci Bordeaux nebyla kdovíjak vysoká, nyní se však z obyčejných chátrajících paneláků stala doslova perla rezidentní bydlení celé Bordeaux.

Nápaditá renovace panelových domů ze 60. let získala prestižní architektonické ocenění

Z obyčejných paneláků moderní byty s novými balkóny

Za rekonstrukcí stála spolupráce třech architektonických studií – Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture a Christophe Hutin Architecture. V rámci renovace došlo k rozšíření obytných prostor bytů vytvořením robustních 3,8 metrů hlubokých balkónů resp. zimních zahrad k jednotlivým bytovým jednotkám. Zimní zahrady jsou opatřeny posuvným oknem, lze je tedy jednoduše využívat jako plnohodnotné balkony.

Vzhledem k tomu, že rekonstrukce směla narušovat běžný život obyvatel domů jen v minimální míře, balkonové díly byly předvyrobeny separátně jako prefabrikované části, díky čemuž mohla finální montáž proběhnout přímo na místě a to rychle a efektivně. Doba, za kterou došlo k rekonstrukci jednoho bytu, trvala od 12 do maximálně 16 dnů. Nejnáročnější pasáž sestávala z demontáže starých oken, které byly zlikvidovány a místo nichž došlo k napojení nových prefabrikovaných balkonů. Celou práci komplikoval fakt, že konstrukční prvky obsahovaly také nebezpečný azbest.

Místo malých oken prosvětlené balkony

I přes to, že zásahy do stávajících bytů byly jen minimální, kvalita bydlení v těchto domech byla posunuta o řád výše. Nové zimní zahrady díky velkým proskleným plochám dokáží absorbovat velké množství světelného záření, čímž přispívají ke zlepšení energetických vlastností celé budovy.

Spolu s novými balkony doznala rekonstrukci také původní fasáda, která nyní využívá moderní izolační materiály a má tak také velký vliv na zlepšenou hospodárnost vytápění celé budovy.

Celý projekt sklidil obrovský úspěch z několika hlavních důvodů:

  • rekonstrukce byla designově velmi zdařilá, díky čemuž si také vysloužila první příčku v prestižním ocenění Mies van der Rohe Award 2019
  • rekonstrukce proběhla velmi rychle (12 až 16 dní na jeden byt)
  • stávajícím obyvatelům se rapidně zvýšila kvalita bydlením s tím, že nájemné zůstalo zachováno ve stejné výši.

Foto: Philippe Ruault (Dezeen.com).

Ivan Blažek

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.