Početná rodinka v malém domě vyřešila nedostatek obytného prostoru přebudováním garáže

Početná rodinka v malém domě vyřešila nedostatek obytného prostoru přebudováním garáže
Zdroj: archello.com

Typický britský cihlový domek na konci ulice na první pohled nevyčnívá z řady. Pokud přijdeme blíž, najdeme zde místo přízemní garáže moderně vyhlížející přístavbu. Proč zde vznikla a co se nachází uvnitř? Pojďte s námi nahlédnout.

I na malém prostoru lze získat místo navíc

Dům na předměstí skotského Edinburghu obývá početná rodina, což byl jeden z hlavních důvodů, proč se majitelé rozhodli pro přestavbu. Zatímco automobil nebylo problém zaparkovat na ulici, prostor uvnitř domu chyběl. Bylo také třeba modernizovat koupelnu, která potřebám všech členů rodiny už nějakou dobu nevyhovovala.

Přístavba vznikla na místě garáže. Ta byla umístěna mezi boční štítovou zeď a stěnu ohraničující pozemek. Tím vzniklo velmi limitované místo pro budoucí vestavbu. Naneštěstí se navíc nejednalo o pravidelný prostor, ale i s tím si architekti hravě poradili.

Tři podlaží, žádné schody

Na ploše bývalé garáže vznikl trojpodlažní objekt, který plní hned několik funkcí.

V přízemí je jednoduchá obývací místnost, která je charakteristická velkými prosklenými stěna do uliční strany a zároveň s výhledem do zahrady. V interiéru nalezneme pouze velkou rodinnou pohovku a vchází se sem průchodem probouraným do původní štítové zdi.

V patře je umístěna zcela nová koupelna. Ta nahradila zastaralou koupelnu uvnitř domu a nalezneme zde veškeré potřebné vybavení na odpovídající technické úrovni. Vchod do koupelny je rovněž probourán přímo z chodby v domě. Koupelna má po většinu dne dostatek přirozeného světla, což zajišťuje světlík vytvořený přímo ve střeše.

Poslední podlaží nalezneme v suterénu, kde navazuje na polozapuštěnou část původního domu navazující na prostornou terasu. Z ní je výhled do zahrady, která slouží jako hřiště pro děti i místo k odpočinku obyvatel domu.

Domek, který snadno přehlédnete

Autoři studie si dali velmi záležet na tom, aby nová přístavba nenarušila vizuální styl domů v okolí. V ulici nalezneme převážně typické britské řadovky z pískovcových cihel. Ze stejného materiálu jsou i obvodové zdi rozdělující jednotlivé pozemky. Při výběru fasády nového objektu proto padla volba právě na pískovec.

Příjezdová cesta k bývalé garáži umožňuje příliv denního světla
Zdroj: archello.com

K bývalé garáži vedla cesta dlážděná žulovými kostkami, které zůstaly zachovány. Zaprvé proto, aby nedocházelo ke zbytečným zásahům do terénu, a zadruhé aby umožňovaly přirozený tok světla do interiéru. Údržba dlážděného prostoru před oknem je nenáročná a život mu dodávají celoročně zelené okrasné keře okolo.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.